Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manipulační techniky proruských dezolátů 1. díl - Pasáčci

Dezoláty můžeme obecně rozdělit na dvě kategorie - pasáčky a ovce. Význam by měl být intuitivní - pasáček je ten, kdo dezinformace tvoří, ovce jsou pak jejich konzumenti a přeposílatelé.

Tedy ti, kteří o sobě tvrdí, že ovce nejsou, ale že mají vlastní názor (který je jen shodou okolností identický s názorem pasáčků včetně rétoriky)

Důvod, proč jsem si poslední dobou zaměřil právě na proruské dezoláty, je myslím celkem jasný. Potkávám je denně, denně s nimi diskutuji a netajím se tím, že je považuji za vysoce nemorální osoby. Těch důvodů k pohrdání mám více (část z nich uvádím ve svém úplně první článku). Diskuze s nimi je většinou velice plochá, často se z jejich strany sektávám s tím, že jsem údajně neinformovaný, že neznám skutečnou pravdu a měl bych si dostudovat to či ono. Následně od těch aktivnějších získávám spoustu linků na videa a články, které se de facto pořád opakují a taky bych si měl nastudoval, kdo to byl Bandera a něco o Majdanu, Oděse atd. Ve skutečnečnosti jsem těch článků a videí viděl už tolik, že bych sám mohl dělat zfleku dezoláta. A v každém z nich jsem narazil na řadu zásadních logických rozporů nebo alespoň informací, které se nedají nijak ověřit a které stojí pouze na tom, že někdo něco řekl.

Osobně se setkávám pouze s dezoláty typu ovečka ale o těch až příště. Dnes bych se chtěl zaměřit spíše na ty dezoláty, kteří ty ovečky krmí, poskytují jim zázemí a v podstatě jim dávají i smysl života - pasáčky. Společným znakem všech proruských dezolátů bez výjimky je chorobná nenávist k jednomu konkrétnímu nepříteli. K absolutnímu zlu, které na této planetě existuje. Ke zlu, které může naprosto za všechno špatné, co se kdy událo, děje i stane. To zlo se jmenuje Spojené státy americké a nebýt těch, byl by na světě jen klid a mír. Špatná je sice komplet celá západní společnost, ale ta hraje pouze roli oddaného a hloupého sluhy právě Americe a bude za svou hloupost i oddanost již brzy pykat - zejména EU. Nakonec...i za tu válku na Ukrajině nemůže chudák Rusko ale USA.

Pro pasáčky je boj proti USA životním posláním a mezi vrchní dezoláty této kategorie nepatří nikdo menší než ruská politická elita v čele s Vladimírem Putinem. To ovšem neznamená, že mezi pasáčky patří jen vrcholní politikové či mediálně známé osoby a neznamená to ani to, že všichni pasáčci jsou Rusové. Mnoho jich najdeme třeba i v řadách Ukrajinců.

Podstata je, že Rusko si je plně vědomo toho, že ekonomicky a technologicky jsou Spojené státy (a vlastně celá západní společnost) pro něj zcela nedostižným soupeřem a jen chabou záplatou je fakt, že USA svou pozici hegemona postupně ztrácí ve prospěch Číny. Proto Rusko vytváří různé skupiny, které slouží jako nástroj tolik omílané hybridní války. Každá z těchto skupin je trochu jinak zaměřená a na první pohled vůbec nemusí nutně působit proruským dojmem. Ať už jsou to různé pseudosekty jako AllatRa či Creative society (pokud vás svým textem nudím, kašlete na tento článek, zavřete ho a podívejte se na poslední video v odkazech, zábava zaručena!), politické strany nebo lidé provozující „alternativní média“, všichni mají jeden konkrétní cíl - znevěrohodnění aktuálních vládnoucích elit a narušení stávajícího systému, protože jedině aplikace principu „divide et impera“ (rozděl a panuj) může Rusko dostat do pozice velmoci, po které tak fanaticky touží. Některé proruské skupiny se ale zaměřují jen na konkrétní účel. Například popírání vlivu člověka na klima, protože Rusko potřebuje odbyt nerostného bohatství a snaha o rozvoj obnovitelných zdrojů mu nehraje 2x do karet. Pokud začnete pátrat po původu takových skupin, velmi často vás zavedou právě do Ruska. Úplně nejčastější aktivitou proruských skupin je pak snaha přesvědčit veřejnost, že všechna mainstreamová média lžou. Velmi rádi pak točí různá videa a píší články uvozené stylem „Pravda o blablabla“ nebo naopak „Lež o blablabla odhalena!“. Cílem je relativizace. Když se například šířila fáma o tom, že Petr Pavel zemřel, bylo pasáčkům samozřejmě jasné, že tato lež brzy praskne. Ale cílem není to, aby se ta lež udržela při životě, ale právě relativizace přijímané informace. Příště uslyšíte nějakou zprávu, která se dezolátovi nehodí do krámu. Vždycky může říct „hele, já tomu nevěřím, pamatuješ, jak tenkrát blablabla, a taky to nebyla pravda“ nebo „bůhví, jak to všechno je“. Prostě narušení důvěry v média je jedním z hlavních bodů. Ale podle pasáčků nejen že média lžou, ona navíc spoustu věcí tají. „Prostě pravdu se z médií nedozvíte, a proto jsme tady my, kteří vám tu pravdu bez obalu řekneme, protože my jsme na vaší straně!“. V souvislosti s tím bych rád požádal někoho, kdo se cítí mým článkem dotčen, aby než začne uvádět své „argumenty“ hned v první větě sdělil název média, které tu pravdu říká a kterému můžeme plně důvěřovat. To, že všechny ty ČT, Novy, Primy, Seznamy, iDnesy, Timesy, Posty lžou, to už víme...ale nevíme, která že to média jsou ta správná...Tak bych prosil o tipy.

Pasáčci se snaží prezentovat Rusko v tom nejlepším světle, což je samozřejmě zcela nemožné bez obrovského množství lží. V jejich prospěch hraje to, že tito lidé mají tak obrovskou autoritu, že se o jejich výrocích vůbec nepochybuje a mohou si i protiřečit, což také velice často dělají (doporučuji video dole s Putinem, který si vyloženě kadí do úst). S využitím totalitních praktik se lži stávají pravdou a rozpor s fakty, logikou nebo předchozími vlastními výroky prostě nikdo neřeší. Ale co když to nakonec pravda je? Co když je Rusko skutečně tou zemí zaslíbenou, která nás má zachránit před zlými Spojenými státy? Zkusíme se na to podívat.

V prvé řadě Rusko nikdy nebylo demokratickou zemí ale vždy nějakou formou totality, kdy život jednotlivce měl pramalou cenu, o nějakých právech ani nemluvě. To je jistě jedním z důvodů, proč se ani dnes do Ruska nikdo netlačí a já osobně ani mezi ovečkami neznám žádnou, která by v Rusku žila (nepočítám samozřejmě samotné Rusy, které znám z bývalého zaměstnání). Znám několik Čechů, kteří z Německa, Británie, Francie a dalších západních zemí nadávají na zlý Západ a velebí Rusko, ale žádný z nich do Ruska nejde. Ani jeden! To je samo o sobě velmi podezřelé a pokrytecké a rád bych znal od dezolátů odpověď na otázku proč. Zatímco do Spojených států proudí davy (já sám tam spokojeně žil 2 roky) a to včetně mnohých ruských občanů. Zajímavé je i to, že zatímco veřejné mínění prakticky zastavilo válku ve Vietnamu, v Rusku za protiválečné názory můžete jít sedět. Prostě Rusko si rozvracet nenecháme! Ráj na Zemi!

Čert vem svobodu slova a práva jednotlivce. Třeba je na tom Rusko lépe ekonomicky. Podíváme se na to. Rusko HDP (2020) - 1.484bilionů dolarů, USA - 21.06 bilionů dolarů. To je panečku rozdíl! I po přepočtu na počet obyvatel. Čili Rusko se s USA skutečně rovnat nemůže, jeho ekonomika je srovnatelná s Itálií, která má necelých 60 milionů obyvatel, Rusko jich má 144 milionů. Po přepočtu na obyvatele, je ruská ekonomika zhruba na úrovni Rumunska (GDP per capita). To není zase úplně špatné. No jo, jenže Rusko na rozdíl od Rumunska disponuje obrovským nerostným bohatstvím, které tvoří značnou část jeho HDP a dokonce většinu příjmů z exportu. Rumuni naproti tomu mají své HDP odpracované. Jak je možné, že tak úžasná země s tak obrovskými zdroji má tak nízké HDP? Nevím, to mi řekněte vy!

Ale to nemusí nic znamenat. HDP je jen číslo. Je to sice relevantní ekonomický ukazatel, ale čisté porovnání HDP je zkreslující (znáte ten příklad o vykopané a zasypané jámě, ne?). Podívejme se na praktický dopad a přínos obou ekonomik. Jako ajťák se zaměřím na svůj obor (ale klidně můžeme příště rozebrat jiné odvětví, pokud by mě někdo podezíral z toho, že jsem si zrovna svůj obor vybral účelově). Počítač vymysleli Američané (Charles Babbage), dnes jednoznačně převládají počítače typu PC (v případě serverových počítačů a superpočítačů ale dominují USA zrovna tak), které mají svůj původ ve firmě IBM, následované celou škálou produktů firmy Apple. Světovými lídry ve vývoji procesorů jsou firmy Intel a AMD v případě IBM kompatibilních strojů opět Apple se svými procesory založenámi na (britské) architektuře ARM. Lídry ve vývoji grafických čipů jsou pak firmy nVIDIA a AMD (dříve kanadská Ati). Operační paměti (paměťové moduly, nikoliv jednotlivé čipy) vyrábí nejčastěji firmy Kingston, Patriot nebo Micron (Crucial), kterým zdatně konkurují firmy z Taiwanu a Jižní Koreji (největší producent paměťových čipů je korejský Samsung). Nejběžnější operační systémy jsou Windows, Mac OS a různé deriváty založené na Unixu (Linuxu). Původ opět USA, v případě Linuxu můžeme mluvit o Finsku. Nejpoužívanější prohlížeče - Firefix, Chrome, Edge, vše USA, vyhledávač Google, opět USA, i ty sociální sítě FB, Twitter - zase USA. K tomu můžeme přičíst další technologické firmy jako Dell, Texas Instruments, Hewlett-Packard, Oracle, Cisco, Broadcom, American Megatrends, SanDisk a další. Nejpoužívanější programovací jazyky, které jsou základem pro vývoj veškerého software - překvapivě opět USA. Podobně bychom dopadli, pokud bychom začali zkoumat třeba smartphony, ale ty už nejsou můj obor. A mimochodem, odkud že to pochází internet (dřív ARPANET)? Dokážete vyjmenovat polovinu ruských firem z oboru, které v tomto oboru tolik obohatily svět? Můžete začít!

Ale tak co, svoboda je k ničemu, ekonomický přínos světu taky není podstatný, Rusové jsou prostě lepší lidé...tak nějak lidsky...na rozdíl od agresivních militantních nenávistných Amíků...Podíváme se třeba na kriminalitu. Třeba za posledních 20 let. A je to tady! Amerika má index vražd za posledních 20 let 6.69 - 4.44. No, to je špatné. Pro srovnání Německo osciluje mezi1.68 - 0.75. Podíváme se tedy na Rusko. Oops! 30.47 - 7.33. No, tak to je nářez! Jak je to možný? Vždyť Rusové jsou přece tak báječní lidé! Ale...vraždy přece nejsou všechno! Jaká je pravděpodobnost, že vás někdo zabije? Úplně minimální! Mimochodem Ukrajina měla 10.03 - 3.34.

Podíváme se raději na statistiku korupce. USA jsou, na rozdíl od Ruska, totálně zkorumpované. To ví přece každý! Hmm...tak USA se za posledních 20 let pohybují mezi 18. - 27. místem (čím nižší, tím lepší), ze zajímavosti se podíváme na ČR 38. - 54., Rusko 119. - 154., Ukrajina 117.-152..Tak super...ta tolik omílaná Ukrajina - země korupce, je na tom vlastně stejně jako Rusko...No, kdo by si to byl řekl? Ale tak budeme se utěšovat tím, že statistika je zmanipulovaná, ne? No, musíme, nic jiného nám totiž nezbývá. Je sice zajímavé a podezřelé, že v Rusku je tolik pohádkově bohatých lidí, kteří zbohatli „přes noc“ a kteří své bohatství dávají tak okázale najevo svými jachtami a roztodivnými domy s věžičkama, ale tím se nebudeme zabývat. Ale divný to je, to zas jo...přece jenom takovej Musk, Zuckerberg, Gates,...jsou sice miliardáři, ale něco umí. Je za nimi vidět nějaká práce a něco, co vytvořili. Přišli s něčím novým nebo výrazně vylepšili něco, co už tady bylo. Jsou ruští oligarchové taky takoví šikulové? S čím konkrétně přišli? Mimochodem...můj bratranec kdysi jezdil do Ruska a na Ukrajinu kamionem. Korupce, korupce a zase korupce. V obou zemích (to jsou jeho slova, ne moje). Druhá věc je, že si to naopak pochvaloval...Říkal, že když člověk zaplatí, má celou dobu klid, kdežto v Německu prý pořád s něčím otravují. Navíc částky na úplatky jsou (byly) prý na naše poměry nízké. To jen tak na okraj.

Zajímavá je ale další stránka. Zatímco Rusko technologicky za Spojenými státy výrazně zaostává, není tomu tak ve všech oblastech. Každý správný dezolát ví, že zatímco Rusko je zemí, která chce mír, tak USA jsou prostě váleční štváči. Přes to nejede vlak. Americká armáda v letech 2017 - 2020 utratila průměrně 750 miliard dolarů, což je asi 3.3 - 3.7% HDP. Rusko ve stejném období utratilo 63.55 miliard dolarů, což je 3.69 - 4.25% HDP. Rusko má 1.154 milionů aktivních lidí v armádě, USA mají 1.328 milionů aktivních lidí v armádě. V obou případech se týká o všechny lidi v armádě, tedy i různé kuchaře a podpůrný personál. Počet samotných vojáků je nižší. V USA pracují v armádě 4 lidé z každého tisíce obyvatel, v Rusku je to lidí 8. Rusko má 6 257 jaderných hlavic a disponuje mobilními odpalovacími zařízeními na odpal ICBM, zatímco USA mají 5 600 jaderných hlavic a nedisponují mobilními odpalovači ICBM. Rusko je o něco dál ve vývoji hypersonických střel, Su-57 ve většině hrubých parametrů překonává F-35 i F-22, podobně je na tom tank T-14 Armata v konfrontaci s M1 Abrams, Tomahawk vs. Kalibr, atd...Čili je poměrně zajímavé, že ačkoli v civilním průmyslu se Rusko na Ameriku nechytá, ve vojenství minimálně papírově drží kroka místy USA překonává (výrazně ztrácí třeba v počtu letadlových lodí).

Byli jste někdy na ruském „facebooku” VKontakte? Na spoustě účtů je vidět posedlost armádou. Malé děti navlečené do „roztomilé“ vojenské uniformy s oranžovo-černými stužkami ve tvaru písmena „Z”, lidé se častofotí u tanků, raket a další vojenské techniky, nosí různé vojenské symboly. Pro zájemce doporučuji sledovat kanál ruského bloggera Daniila Oraina - 1420, který dělá rozhovory s běžnými Rusy a monitoruje tak veřejné mínění. Většina Rusů se shodne an tom, že nenávidí Ameriku, Rusko je velmoc, kterou nikdo nikdy neporazí. Řeči o míru a jednání s Ukrajinou jsou výjimkou. Jejich výroky jsou často...jak bych to jenom nazval - nacistické!

Rétorika vrcholných představitelů Ruska není o nic lepší, je plná vulgarit (Zelensky je údajně „zkurvisyn”, jak nám prozradila šéfka ruské diplomacie) a vyhrožování jadernými zbraněmi (a to aniž by bylo Rusko napadeno na svém území). Ať už je to samotný Putin, Medveděv, Lavrov, Zacharovová,...o Prigožinovi, Kadyrovovi, Žuravljovovi neboo tom zmateném „alláh akbar“ moderátorovi Solovjovovi, který by házel jaderné bomby na všechny od Polska až po Franciiči jeho kolegoviAnton Krasovskij, který vyzýval k topení a upálení ukrajinských dětí ani nemluvě. Která jiná země používá takto agresivní, hulvátskou a nenávistnou rétoriku? Ani Severní Korea ne.

Rusko je země, kterou vede agent KGB, kde politicky nepohodlní lidé ve zvýšené míře padají z oken (naposledy dnes) nebo ze schodů, členové opozice jsou vězněni a opozice tak de facto ani neexistuje, obyvatelé dodnes uctívají Stalina. Země, kde nebyli schopni se postavit čelem ani k největší jaderné havárii historie a varovat své okolí a místo toho se vše snažili ututlat, země, která nikdy není schopna předložit důkaz pro svá obvinění druhých a místo toho předloží screeny z PC hry nebo 12 staré fotky z úplně jiné oblasti, než na kterou se odkazuje, kde blízký přítel prezidenta je zločinec odsouzený k 12 letům vězení za loupežné přepadení, kde pětinásobní vrahové (vlastních obyvatel, ne vojenských nepřátel) dostávají mediale za odvahu a matkovrazi jsou pohřbívání s poctami a v tisku velebeni. To má být jako to dobro, jo? Které nás spasí před Spojenými státy? Tak to bych se raději vrátil zpět do staré dobré Panama City Beach než mít cokoli společného s takovou sebrankou.

Vojenské intervence

Použité zdroje:

www.youtube.com/@1420channel/videos

www.macrotrends.net

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_military_and_paramilitary_personnel

https://www.macrotrends.net/countries/USA/united-states/military-spending-defense-budget

https://www.macrotrends.net/countries/RUS/russia/military-spending-defense-budget

https://www.macrotrends.net/countries/UKR/ukraine/murder-homicide-rate

https://countryeconomy.com/gdp/russia?year=2020

https://countryeconomy.com/gdp/usa?year=2020

https://www.transparency.org/en/cpi/2021/index/dnk

https://www.youtube.com/shorts/TCBRiFwjjZM

https://www.themarysue.com/russian-military-school-girls/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/222411058220027/?&sznclid=b2e59c5e0af24a04a0b03c38d37091e6

https://www.youtube.com/watch?v=lfIStGUD410

https://www.facebook.com/alexander.kaduc/videos/1278893066199974

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomika_Ruska

https://www.youtube.com/watch?v=gyETlv_Xw0s

https://www.youtube.com/watch?v=lfIStGUD410

Autor: Josef Ulman | čtvrtek 16.2.2023 21:29 | karma článku: 28,96 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Josef Ulman

Záminka a důvod nejsou synonyma

Jaký dojem by na vás udělala žena, která by tvrdila, že byla právě znásilněna tlustým černochem? Možná by vám to přišlo lhostejné, možná by vám jí bylo líto, možná by tato informace ve vás vyvolala vztek...

30.3.2024 v 15:20 | Karma: 34,57 | Přečteno: 2834x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma: 31,51 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma: 23,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma: 23,22 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma: 37,33 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik