Manipulační techniky proruských dezolátů 3. díl - Praktická ukázka

20. 03. 2023 18:00:30
Tak jsem se dozvěděl, že žádní dezoláti neexistují, případně jsou to prostě lidé s jiným názorem. Nebo že existují, ale je to zcela marginální skupina. Tak jo...pojďme se na ně podívat...

Než začala válka na Ukrajině, spousta lidí tvrdila, že žádná válka nebude. Že je to jen přání válečných štváčů, kterými nejsou nikdo jiní než starý dobrý univerzální viník - Američané. Není problém si dnes zpětně dohledat, kteří konkrétní lidé toto tvrdili, stačí nahlédnout do diskuzí. Někdy v průběhu války jsem si začal vytvářet „sbírku” dezinformací (neboli podsložka "Dezoland" v oblíbených záložkách), které proruští dezoláti vygenerovali. Sbírka utěšeně rostla každým dnem. Po čase jsem však narazil. Jelikož dezinformace byly zcela zjevné, zůstaly mi jen nefunkční odkazy - stránky byly smazány. Byly to dezinformace různého typu - od zničené západní vojenské techniky, kterou údajně chrabří ruští vojáci zlikvidovali dřív, než se dostala na frontu (co na tom, že fotky byly původně 4 roky staré a pocházely odněkud ze Sýrie). Jiné dezinformace se týkaly spiknutí zemí NATO, které měly údajně tajný plán, jak obětovat státy střední Evropy Rusku, aniž by muselo dojít k aktivaci článku 5, další tajný plán zase zahrnoval snahu polské vlády napadnout Rusko, proti kterému se údajně vzbouřili samotní uvědomělí polští vojáci. Další dezinformace se měly týkat obrovských ekonomických problémů EU a už v lednu měla zkrachovat velká část českých firem. Za nejhorší dezinformace považuji pak ty, které útočí na konkrétní osoby (o jedné z nich si dnes povíme) jako třeba obvinění europoslance Zdechovského, že si objednal vraždu Matouše Bulíře, apod. Bohužel, jak jsem již řekl, nejsem schopen tyto dezinformace doložit žádným odkazem, neboť většina těchto dezinformačních článků je již samzána (ano, vím, že existuje archív, ve kterém se lze prohrabávat i poté, co jsou stránky fyzicky odstraněny, ale i ty mají své limity).

Nebudu se tedy zabývat dezinformacemi, které nemám jak dokázat, ale vybral jsem si namátkou jednu stránku, která informuje o konkrétním hoaxu, který se šířil a která se na něj odkazuje. Já sám jsem se setkal s každou z těchto dezinformací zvlášť, tady jsou ale pěkně pohromadě. Stejně dobře si můžete najít nějaký vlastní zdroj - různé weby zabývající se ověřováním faktů (fact-checking). Prostě dezoltáti chrlí stovky dezinformací ročně. Stránka, kterou jsem si vybral pro účel tohoto článku, žádné vyvrácení neobsahuje. To bude tedy náš úkol.

https://www.newschool.sk/mate-krasneho-pravnucika-ps-ukrajinci-su-nacisti

Jako první najdeme fotku, kde stojí žáci nějaké školy v zástupu ve tvaru svastiky. Fotka byla údajně pořízena ve Lvově 20. dubna 2022 při příležitosti oslavy narozenin Adolfa Hitlera a má dokazovat údajnou ukrajinskou posedlost nacismem. Už samotný prní pohled na fotku dává tušit, že fotka bude asi staršího data, ale nemusí to tak nutně být. Co si o tom myslí vyhledávač? Použijeme třeba ruský Yandex. A je to tady - ano, fotka je z 12.4.2016 a byla pořízena při příležitosti 55. výročí prvního letu do vesmíru a to konkrétně zde https://yandex.ru/maps/org/dom_molodezhi/12262606465/?ll=45.079303%2C53.179051&z=12.16

Tedy v Rusku. Blbý, co? Bylo by...ale ona svastika je ve skutečnosti číslo 55.

Ok, jdeme dál na další fotku. Máme zde poměrně aktuální fotku, na které jsou vlajky finského letectva se svastikou, což má dokazovat oblíbený narativ, že Evropa i NATO má skutečně problém s nacismem a ve Finsku jako budoucím členovi se k němu hlásí takto nepokrytě. Pokud nejsme úplně blbí, je nám asi předem jasné, jak se věci mají, ale my nejsme dezoláti, takže si to raději ověříme a nebudeme se spoléhat na dojmy, ne? OK, co si o svastice na finských vlajkách myslí strýček Google? Najdeme třeba článek s nadpisem „Finské letectvo odstranilo ze svého znaku svastiku“,ve kterém je jasně popsáno, jak se věci mají. Finské letectvo tento symbol používalo od roku 1918, tedy ještě dávno předtím, než nacisté začali svou válku a ani symbolicky se finská svastika nijak neblíží nacistické ideologii...Nehledě na to, že lživý je i komentář, že svastika se stala finským symbolem od roku 2020.

Jdeme dál. Další dezinformaci považuji za nejnechutnější z uvedených. Informuje o tom, že ukrajinská medička a humanitární pracovnice Yulia Palevskaya je ve skutečnosti nacistka z pluku Azov. Text ji obviňuje z toho, že před zraky malých dětí zavraždila jejich rodiče. Použijeme-li různé vyhledávače, zjistíme, že není vůbec nic, co by nasvědčovalo tomu, že by tato medička byla součástí pluku AZOV nebo že by se zůčastnila bojů. Naopak najdeme spoustu fotografií, kde zcela zjevně plní práci lékařky (a to i staršího data, tedy rok 2015 apod.) byť v maskáčích. Má poměrně silně potetované tělo, avšak bez jakýcholiv kontroverzních motivů. Má sice zálibu ve zbraních, ale jedná se o lukostřelbu. Na druhou stranu i ona je na misích ozbrojena (samopalem) a teoreticky je možné, že skutečně někoho zastřelit mohla. Tato možnost je nicméně velmi nepravděpodobná. Yulia totiž 16.3.2022 padla do ruského zajetí, ze kterého byla po 3 měsících propuštěna. Což by se logicky asi nestalo, pokud by se jednalo o válečného zločince, který zavraždil 2 civilisty v přítomnosti nejméně 2 očitých svědků, že? Navíc samotné ruské úřady ji z ničeho takovéh neobvinily a jediný, kdo tato obvinění vznesl, byla média.

Další fotka se pak týká návštěvy slovenské prezidentky Čaputové v areálu ocelárny U.S. Steel v Košicích, kterou vlastní americká firma. Tam měla položit otázku, jak je možné, že jako firma dokáží fungovat, když jsou na ruské suroviny uvaleny sankce (což v té době je samo o sobě dost sporné tvrzení). Měla dostat odpověď, že jakožto americká firma může z Ruska odebírat, co chce, protože sankce platí jen v EU a Američané nic takového neuvalili. Ve skutečnosti je velmi nepravděpodobné, že by prezidentka Čaputová vůbec vedla takový rozhovor. Návštěva byla čistě formální, debata probíhala na téma dekarbonizace a žádná média nepřináší žádný záznam, že by se Čaputová na něco takového vůbec ptala a žádné oficiální médium o ničem takovém neinformuje. To samozřejmě zcela nevylučuje možnost, že by takovou otázku položila a dostala na ni právě takovou odpověď. Pravděpodobnost je však minimální a důkaz tradičně nebyl předložen. Takže - jedna paní povídala...

Další fotka má pak dokazovat, že bojů na Ukrajině se aktivně účastní Američané (což teda nikdo nepopírá, od začátku války vyšlo několik článků o amerických a kanadských dobrovolnících i jejich přibližných počtech). Rusům se údajně podařilo chytit „velkou rybu“ v podobě admirála Erica T. Olsona. To by byl jistě slušný úlovek, ale má to dvě poměrně zásadní chyby. Pan admirál je totiž již hezkou řádku let v důchodu a v době údajného zajetí mu bylo 70 let, což jistě trochu kazí radost a v neposlední řadě to na té fotce ani není on, což asi taky mnoho lidí nepřekvapí. Podobně dopadl polský plukovník Majcharzak Dariusz Tomasz, kterého se Rusům padařilo (ne)zajmout úplně stejným způsobem.

Poslední obrázek pak zachycuje převrácená auta ve městě Buča. Tady se dezoláti snaží vnutit dojem, že auta byla naaranžována, protože okolní budovy mají neporušená okna, což by jistě nebyla, pokud by na místo dopadla třeba raketa. To je na dezoláty neobvykle logická dedukce, proti které nic nenamítám. Nicméně původní článek nic o raketách neříká a převrácenými auty se nezabývá. Je tam pouze komentář "voják prochází ulicemi zdevastované Buči doprovázen dětmi". A právě trpících dětí se článek týkal. K převrácení vozů mohlo dojít různými způsoby, například je mohl převrátit projíždějící obrněnec, ale to je vedlejší. K tomu asi nelze víc říct, jen nějak postrádám motiv, proč by někdo aranžoval převrácená auta, když okolí je tak jako tak dostatečně zdevastované a tato devastace zdokumentovaná...Anebo to teda má dokazovat, že na Ukrajině opravdu žádná válka není, jak se nám loni v počáteční fázi snažili dezoláti namluvit?

Takže celý slavný hoax je jeden velký bullshit, který nepřináší vůbec nic a nic nedokazuje. A já mám věřit tomu, že lidé, kteří se nechají nachytat na tak primitivní dezinformace, jsou lépe informovaní a intelektuálně vybavenější, než nějaké jakože mainstreamem zmanipulované ovce? Jak moc blbej musí být člověk, který tohle bere vážně a dále šíří? Nebo jsou snad ostatní (dez)informace podobně smýšlejících lidí na vyšší úrovni (a já jsem si účelově vybral jen ty největší kraviny)? Tak mi je ukažte! Ano, existují články, které nejsou na první pohled napsané tak hloupě, že by se dalo ihned odhalit, že se jedná o výmysl (byť různé indície tomu napovídají). Nicméně stačí pak počkat do doby, kdy se mělo naplnit v takovém článku avizované proroctví a...a nic. Takže nakonec vždy dojde k popření údajné pravdy, která nám, mainstreamovým, probruselským, proamerickým, prozápadním a různě zmanipulovaným ovcím tolik chybí. A tak je to se vším...i s těmi „důkazy“ o údajné genocidě na Donbase, kterou nikdo nikdy neviděl apod. Jak jsem řekl, nejvíce mě vytáčejí dezinformace, kde někdo útočí bez důkazů na konkrétní osoby a to bez ohledu na to, zda jsou mi tyto osoby nějak sympatické. Jak v případě Yulie Paevské, tak europoslance Tomáše Zdechovského, tak i třeba Olgy Richterové, která je mi ideologicky velmi vzdálená, nicméně i zatvrzelá pirátka je mi milejší než to prolhané proruské stvoření, které o ní šířilo lži. Ne, rozhodně dezoláty nepovažuji za sobě rovné lidi. Považuji je za naprostou spodinu a to jak intelektuální tak i morální. A oni to dokazují dnes a denně.

https://www.topnews.ru/news_id_88100.html

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-finske-letectvo-odstranilo-ze-sveho-znaku-svastiku-40329584

https://edition.cnn.com/2022/07/07/europe/ukrainian-medic-captive-torture-claim-intl-cmd/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=96RjwQV1N7s

https://www.wn24.cz/americane-a-kanadane-reaguji-na-vyzvu-ukrajiny-a-miri-do-legii/?consent=CPaqHkAPaqHkAD3ACBCSC8CsAP_AAEPAAATIIXIBhCokBSFCAGpYIIsAAAAHxxAAYCACABAAgAABABIAIAQAAAAQAAQgBAACABQAIAIAAAAACEBAAAAAAAAAAQAAAAAAAAAAIQAAAAAAAiBAAAAAAABAAAAAAABAQAAAgAAAAAIAQBAAAAEAgAAAAAAAAAAAAAAAAQgAAAAAAAAAAAgAAAAAEELoFQACwAKgAXAAyACAAGQANAAcwBEAEUAJgATwAqgBiAD8AISARABEgCOAE4AKUAWIAywBmgDuAH6AQgAiwBJgC0AF1AMCAawA2gB8gE2gLUAW4AvMBkgDLgGlANTAhcAA.YAAAAAAAAAAA&sznclid=_peaw8_GzcvPzM3OxsrJyM_PxsbGys3IgorDz8jNzMrPz8rPy9DKyceCipvDz8jJx83OxsnJzdDMzsyCncPNu73GvM_Gzc7Nxru7vb-9y8q9zL_Hxse4x73Oyca_vw&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Autor: Josef Ulman | pondělí 20.3.2023 18:00 | karma článku: 40.14 | přečteno: 4999x

Další články blogera

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 745 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 22.88 | Přečteno: 664 | Diskuse

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma článku: 22.58 | Přečteno: 686 | Diskuse

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 7440 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 28.41 Průměrná čtenost 2197

Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...