Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

Rozhovor je dlouhý, ale jelikož jsem zrovna rovnal poškozené piny na procesorové patici jedné starší základní desky, pustil jsem si ho jako kulisu. A byla to síla.

Přeskočím nudné pasáže, které nenesou žádnou informaci jako je například poplácávání Rajchla po ramenou za údajná 3-4 procenta ve volebních preferencích apod. Pan Rajchl si stěžuje, že ho nikdy nikam nezvou, konkrétně jmenuje pana Čestmíra Strakatého, který prý o něm pořád mluví, ale nenašel odvahu ho do svého pořadu pozvat. Jako důvod vidí to, že mají Rajchlovci (neopodstatněně) nálepku proruské extrémistické strany, která má pouze výkřiky a nemá žádná řešení. Načež říká, že nejsou proruští nýbrž pročeští, ale hlavně mají perfektně zpracovaný program. Když tohle řekl, vyloženě se mi chtělo vykřiknout „...a mohl bych ho vidět?“. Poté konkrétně jmenoval, že ví, jak by řešil státní rozpočet a důchodovou reformu. Pokud čekáte, že v tomto rozhovoru, když už teda tu příležitost dostal, bude Rajchl povídat, jak by konkrétní problémy řešil, budete samozřejmě zklamaní. Ani jedno z témat, které nakousl, nebude na videu probíráno. Nelze to vyloženě vyčítat Rajchlovi, protože on je pouze hostem a debatu vede pan Hájek, nicméně ani v jiných rozhovorech jsem ho neslyšel, že by se třeba o důchodové reformě nějak rozpovídal. A nedělá to proto, že důchodová reforma nemá žádné „bezbolestné řešení“ a tudiž zde populista nemůže vytřískat žádné body. Leda by byl Rajchl kouzelník (on jím vlastně v podstatě je, protože rolí kouzelníka je klamat obecenstvo, což on teda dělá, to zas jo).

Následně se Rajchl na popud Hájka rozpovídá o tom, že Petr Fiala a vůbec celá vláda jsou pouze loutky bez vlastního názoru a pouze plní zadání z Bruselu nebo Washingtonu. A dodá, že je to očividný fakt. Čili dělá de facto to samé, co sám kritizuje, kdy někdo naopak říká o něm, že plní zadání Moskvy a je tedy proruský. Tady to očividný fakt asi není. Následuje adorace Orbána a Fica, poté opakované vyhrazování se proti USA a Západu a to na obecné rovině, nikoliv v nějakém konkrétním kontextu. O Západu prohlásí, že se nachází v ekonomickém a zejména morálním úpadku. Zajímavé je, že tento člověk, který „není proruský“ naprosto nikdy nekritizuje jakýkoliv ruský krok. Přitom důvodů ke kritice je celá řada, o jednom z nich psal podrobněji posledně třeba kolega blogger Jan Ziegler. Prostě útok na suverenitu (nejen) ČR ze strany Ruska je vždy zcela ignorován. Je možné, že někdy pan Rajchl prohlásil něco ve stylu „odsuzuji ruskou invazi, ale…“, byť ani to jsem z jeho úst nikdy neslyšel, ale pokud něco takového řekl, tak to bude asi všechno.

Dále říká „pokud nechceme, aby nás Západ stáhl pod vodu, pak bychom si měli hledat vlastní středoevropskou cestu“ a spojit se se státy jako je Slovensko, Maďarsko, výhledově možná Rakousko a státy bývalé Jugoslávie, zejména Srbsko. Marně přemýšlím, proč vynechal takové Polsko...Dobře, kecám, je to stejně jasné jako to, proč zdůraznil zrovna Srbsko. Ano, Polsko jako celek rozhodně není proruské...a přitom jinak dělá přesně to, co pan Rajchl adoruje. Já bych Polsko v tomto kontextu dokonce vyzdvihl, protože jako jedna z mála zemí se nespoléhá pouze na NATO, ale připravuje se v podstatě na to být vojensky soběstačné. A to je přesně to, proč je Polsko v Rajchlových očích diskvalifikované. Všimněte si, že z lidí, zemí, organizací,...které Rajchl kdykoliv pochválil, jsou všichni proruští. Dovedete najít nějakou výjimku?

Za zapamatování stojí věta „chci v ČR realizovat politiku Viktora Orbána a Roberta Fica“. Naštěstí si nemyslím, že by se 3% volebních preferencí mohl na něco podobného pomýšlet. Rozhovor pak pokračuje velmi komicky, kdy se Rajchl vyjadřuje o válce na Ukrajině. Tady populismus dosahuje absolutních výšin. Tvrdí, že Ukrajina přichází nejen o syny a dcery, ale také své území a pokud by Ukrajina údajně přistoupila na jejich mírový plán (opravdu řekl „náš plán“ - jestli on nemyslel „ruský plán“), tak mohl zůstat Bachmut a Avdijivka ukrajinská. Tohle snad ani nepotřebuje další komentář. Neuvěřitelné. Já jen asi dodám, že to říká chlap, který se snad ještě nikdy v ničem netrefil. V létě předloňského roku předpokládal, že v zimě (loňského roku) nebudeme mít plyn a budeme mrznout, že budou ve velkém krachovat firmy, že bude litr beznínu stát 100 kč...nic z toho se nevyplnilo.

Pak hovoří o tom, že je proti tomu, abychom sebrali důchodcům 19 miliard a poslali na Ukrajinu 45 miliard. Jak k této částce došel, nemám nejmenší tušení, jen připomenu, že ČR na Ukrajinu žádné miliardy neposílá, z dalšího kontextu je pak jasné, že nehovoří o materiální pomoci,ať už humanitární nebo zbraních (o obojím se sice pak také zmiňuje, ale v jiném kontextu), ale přímo o penězích. Možná má na mysli nějakou budoucí pomoc na obnovu Ukrajiny, netuším. Řeč dle kontextu není ani o pomoci ukrajinským uprchlíkům na území ČR, což je jasné nejen z formulace „posílat na Ukrajinu“, ale i z toho, že pokračuje „...kde si ty peníze potom rozeberou oligarchové“. Co se týče důchodců, těm peníze nikdo nesebral, bylo třeba řešit deficit důchodového systému. Pokud někdo nechápe princip důchodového systému a to, že nesouvisí se státním rozpočtem, nechť se dovzdělá. Rajchl pokračuje standardními bláboly o fašismu na Ukrajině, hlavním cílem války je podle něj není Ukrajina, ale odtržení Evropy od ruských surovin a napojení na americké energie. Takže Rusko rozpoutalo válku, aby se Evropa odtrhla od jeho energií a napojila se na americké energie...No, to dá rozum, že? To je prostě maaa...(zbytek viz Červený trpaslík).

O Rusku smířlivě prohlásil, že je třeba s ním jednat a že by bez váhání šel na schůzku s Lavrovem. Důvod je ten, že povinností politiků je podle něj jednat s každým. To, že se s někým nebavíte, vám nikdy nic nepřinese a je to prý taktika pro 2. třídu základní školy. To je poněkud v rozporu s větou, kterou vyřkl chvíli předtím, že s Ukrajinou by se vůbec nebavil. Proč? Protože si ulice pojmenovává po Banderovi. Takže přímé vraždění ze strany Ruska až tolik nevadí, protože se přece musíme bavit s kýmkoliv, ale pojmenování ulice nevhodným způsobem (což teda souhlasím, že nevhodné je) znamená definitivní stopku.

Následuje kritika USA s tím, že jsme jen pěšáci na jeho šachovnici, kritika Západu jako celku, kritika NATO. Ohledně NATO se vyjádří, že bombardovalo Srbsko ochuzeným uranem a že následkem toho má Srbsko „s naprostým přehledem nejvyšší počet rakovinových onemocnění na počet obyvatel v Evropě“. Konečně slyšíme od Rajchla něco konkrétního. Tak si to půjdeme ověřit, ne? Je to samozřejmě další lež. Nejvýše v takovém žebříčku stojí Irsko následované Maďarskem, Belgií, Francií, Dánskem, Norskem, Holandskem, Británií, Německem, Švýcarskem, Lucemburskem a až potom následuje Srbsko, přičemž další státy včetně ČR následují s minimálními rozdíly. Čili z „naprostého přehledu“ je nakonec 12. místo. Můžeme si ale říct...ok, co když by jinak bylo Srbsko někde až na samotném chvostu, nebýt „bombardování“ ochuzeným uranem? OK, podíváme se na výskyt rakoviny před a po. Zjistíme, že Srbsko je jedna ze zemí, kde od roku 1991 do roku 2015 stoupl výskyt rakoviny jen minimálně a tento nárůst je jen pozvolný a plynulý. Tvar křivky je v podstatě stejný jako v případě České republiky. Ohledně ochuzeného uranu, na dezinformačních webech se o něm často hovoří v souvislosti s radiací, což je nesmysl, protože jeho radiace je velmi nízká a větší problém dělá jeho celková toxicita, neboť se jedná o těžký kov a ano, i takové olovo je silně toxické. V boji se používá ne v roli špinavé zbraně, ale jako projektil s vysokou průbojností, kterou má díky své hustotě. Nejedná se tedy o bombardování, kde by to nemělo smysl, ale o ostřelování, kde ve spojení s kinetickou energií vzniká vyšší efektivita průrazu. Tím nechci tvrdit, že ochuzený uran není karcinogen (tak jako mnoho jiných složek jiných druhů munice), konkrétní data však nijak nepodporují tvrzení pana Rajchla.

V rozhovoru se dále oba aktéři silně pohoršují nad českým záměrem pomoci Ukrajině dodávkou munice. Česká republika se podle nich ponížila do pozice překupníka zbraní. Hájek následně vzpomněl film – Obchodník se smrtí. Jenže...pánové zapomněli na jednu zásadní věc. Překupník zbraní se snaží vydělat na neštěstí a utrpení druhých. Takovou roli ale Česká republika nemá, neboť se na tomto nesnaží vydělat, ale její motivace je zcela jiná – pomoci napadené zemi, které dochází munice, aby se mohla bránit. Asi nemorální. Zisk zde v tomto kontextu nehraje žádnou roli, protože zde není.

Dále obvinil Ursulu von der Leyenovou z „evidentního korupčního jednání“ v souvislosti s nákupem vakcín proti covidu. Žádný důkaz nepředložil a neřekl ani to, jak k takovému závěru došel...Asi stačí mít pocit. Další debata už neobsahuje v podstatě žádné informace, jen to, že by bylo fajn společně s vyvolenými zeměmi vystoupit z EU, že Rajchl necílí na získání křesel v europarlamentu, ale soustředí se primárně na příští domácí parlamentní volby. OK.

Co z celého rozhovoru plyne? To, co vždycky. Dezoláti jsou silní jen tehdy, když vedou monolog nebo je zpovídá někdo, kdo je na jejich straně. Jakmile si začnete jejich výroky ověřovat, zjistíte, že pravdu řeknou v podstatě jen tehdy, když se spletou. Rajchl v tom není výjimka. Stejné projevy má Vrabel, Zítko, Rédová, Hamplová, Majerová, Černohorský,…Příjde mi komické, jak takový člověk o panu Strakatém prohlásí, že nenašel odvahu ho do svého pořadu pozvat. Rajchla by rozebral každý, kdo umí trochu pracovat s Googlem a nepatří mezi jeho podporovatele. Nebo kdo si zapamatuje, jakou větu říkal před chvílí a porovná ji s tím, co říká teď. Navrhuji všem, kteří pana Rajchla hltají, aby si vzali papír a sepsali si všechny jeho prognózy, které udělá. A po čase se k nim vrátili a zkontrolovali, co vyšlo a co ne. Tady věští rozpad EU a odhalení obrovského spiknutí ohledně vakcín. Uvidíme. Dále by bylo dobré přijmout jeho výzvu a položit mu otázky, na které avizoval, že má odpovědi. Tedy, jak konkrétně vyřešit problémy státního rozpočtu, důchodovou reformu, energetickou problematiku apod. Protože kromě toho, že tvrdí, že řešení má, z něho nic konkrétního nikdy nevypadlo. Já taky umím o sobě prohlásit, že umím zpívat.

Rozhovor s Rajchlem

Žebříček výskytu rakoviny ve světě

Výskyt rakoviny v Srbsku v průběhu let

 

Autor: Josef Ulman | pondělí 18.3.2024 10:10 | karma článku: 23,51 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Josef Ulman

Záminka a důvod nejsou synonyma

Jaký dojem by na vás udělala žena, která by tvrdila, že byla právě znásilněna tlustým černochem? Možná by vám to přišlo lhostejné, možná by vám jí bylo líto, možná by tato informace ve vás vyvolala vztek...

30.3.2024 v 15:20 | Karma: 34,57 | Přečteno: 2836x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma: 31,51 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma: 23,22 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma: 37,33 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Drobná i větší úskalí exotického cestování

Slovo exotika má poněkud širší význam, než v jakém kontextu bude použito v tomto článku. Článek se bude týkat spíše jen tropické či subtropické oblasti.

13.1.2024 v 14:28 | Karma: 16,23 | Přečteno: 329x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik