Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdyby nekdo pred tisici lety mel pristup k dnesni sbirce zakonu taky by se skrabal za usima tak jako my kdo dnes mame pristup k jeho sbirkam.

0 0
možnosti
Foto

No, autor se jaksi pokusil zhodnotit islám podle četby Koránu. Zčásti má pravdu, zčásti ne. Překvapením pro mne je, že Korán není tak striktní, jak se zdá, ale není pro mne překvapením, že Korán klade velký důraz na víru a naopak se snaží minimalizovat či přímo odstranit kritický pohled. Co mne ale na tvrzení autora překvapilo, je, že by se měli všichni lidi mít stejně. Představte si, kdyby každý na světě byl Einstein nebo Edison či Diesel, tak by na světě byli samí vědátoři, vynálezy by se jenom hrnuly, ale nikdo by je nesestavil, protože by chyběli dělníci na postavení fabrik, montéři na sestavení těch vynálezů, atd..., takže je zapotřebí, aby na světě existovali i lidé obyčejní, kteří budou zastávat obyčejné, ale stejně důležité práce, jako ti géniové. Čili moje hodnocení Koránu je takové, že prečíst si ho nikomu neuškodí. Alespoň získáte ponětí o základu celé muslimské civilizace a kultury, a budete vědět, z jakých vychází kořenů. A na závěr otázka - jestlipak víte, kde je na světě nejvíc muslimů? Pokud si myslíte, že v Saúdské Arábii, tak jste vedle jak ta jedle. Nejvíc muslimů je v Indii. A pročpak se Íránci tak záhadně oblíkají a vůbec se tím nepodobají Iráčanům? Jednoduše proto, že Iráčané jsou Arabové, zatímci Íránci Peršané.

0 0
možnosti

Autor ovšem netvrdil, že by se měli mít všichni lidé stejně. Jen vyjádřil pochyby nad tím, že Alláh je spravedlivý, když neměří všem lidem stejně.

0 0
možnosti

P33a23v75e69l 87P23o42n21e45c

18. 4. 2023 20:09

Evropský soud pro lidská práva uvedl, že islámské právo Šaría je s principy demokracie neslučitelné (sharia is incompatible with the fundamental principles of democracy). Přesto většina muslimů o zavedení takového práva usiluje - protože věří, že je to zjevené Boží slovo (at least half of Muslims say sharia is the revealed word of God). Připomeňme, že právo Šaría je výběr textů z koránu a slov a činů Mohameda. Novější pasáže byly rovněž psány v duchu koránu.

Zdroje:

* https://goo.gl/BE9Kg7

* https://goo.gl/wzBpWP

0 0
možnosti
Foto

Aha, tak tady se Áda inspiroval, když začal psát Mein Kampf.

0 0
možnosti

Protože - jak sám přiznáváte - neznáte Bibli, dopouštíte se hned na začátku závažného omylu. Že křesťanský Bůh a Alláh je jeden a tentýž tvrdil Mohamed. Pokud byste však znal Ježíšovo učení, zjistil byste, že Mohamed je v jasné opozici proti Ježíšovi. Nic nepomáhá, že se na Ježíše vícekrát odvolává a jakoby ho uznává. Ve skutečnosti se Mohamed pokoušel (ne od začátku, to sílilo postupně) křesťanství vytlačit a křesťany konvertovat na islám, tedy fakticky se pokoušel křesťanství sprovodit ze světa. Když se konverzi vzpírali, neváhal je zotročovat nebo zabíjet.

Je tu několik dost zásadních rozdílů, ze kterých je patrné, že Alláh je naopak v opozici vůči křesťanskému Bohu. Zatímco Ježíš hlásal nejen lásku k bližnímu, ale dokonce i k nepříteli, Mohamed hlásá naprosto otevřenou a narůstající nenávist k nepřáteli, a láskou k bližnímu šetří jako šafránem. Zatímco Ježíš dal svůj život za mnohé, mnozí dali život za Mohameda, který to navíc dost drsně vyžadoval. Atp. Ale to nejpodstatnější: zatímco v evangeliích se píše o hlasu z nebes (tedy od Boha Otce), který prohlásil Ježíše za svého Syna, kterého mají lidé následovat a získají tak věčný život. Tato myšlenka se táhne celým Novým zákonem jako hlavní nit - Ježíš je Syn Boží a jeho následovníci jsou spaseni. Mohamed naopak tvrdil, že kdokoliv vyznává Synovství Ježíšovo, je proklet a skončí v pekle. Tím naprosto popírá smysl křesťanské věrouky a fakticky označuje křesťanské učení za vylhané. Ostatně na toto téma se také několikrát vyjádřil tak, že lidé Knihy své učení zmanipulovali a překroutili.

Tedy čistou logikou porovnání obou sad výroků (obou učení) dojdeme k tomu, že nemohou platit současně, pokud bychom přijali myšlenku společného původu. Což pak vede k závěru, že původ obou učení je velmi odlišný.

0 0
možnosti

Z vašeho příspěvku ovšem nijak nevyplývá, že Alláh a Bůh nejsou totéž. V podstatě jen popisujete, jak obě náboženství rozdílně nahlížejí na možnost jeho otcovství.

0 0
možnosti
Foto

Hmmm. K rozdělení na "my a oni" a k zákazu pochybování: Jsem opravdu ráda, že nejste muslim a nejdete ve stylu 1 nebo 0 proti bezvěrcům, ale jen proti dezolátům a další zavrženíhodné sebrance čítající cca 50% národa. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Albert Einstein "Fyzikální zákony vznikly, protože existuje Stvořitel, který je vytvořil" Jiří Grygar o své víře v Boha. Věřící přírodovědec je možná v jisté výhodě, že poznává Boha nejen subjektivně jako každý jiný člověk, ale také prostřednictvím předmětu svého bádání, jímž je vždy určitý uzoučký výsek poznávání kosmu, od hvězd po mořské hvězdice, od vůně květin po vůni kvarků, od přenosných chorob po přenos záření či genetické informace. Při své práci používá vysoce neosobní (objektivní) vědecké metody, která připadá neodborníkům až protivně studená a zpochybňující.

0 0
možnosti
Foto

Albert Einstein ovšem nakonec popsal svůj pohled trochu jinak: "Slovo Bůh pro mě není nic jiného než výraz a produkt lidských slabostí, Bible je sbírka sice úctyhodných, ale pořád primitivních legend, které jsou však pěkně dětinské."

1 0
možnosti
Foto

Bible je nestarší kniha. Jedná se o soubor 66 knih, které sepsalo v průběhu cca 1500 let kolem 40 autorů s různým vzděláním a sociálním postavením, na různých kontinentech, na rozličných místech a v různých jazycích. Celá Bible je rozdělena na dvě základní části - Starý a Nový zákon. Bible není knihou, která by "spadla z nebe" a byla napsána či nadiktována samotným Bohem. Sepsali ji omylní lidé. Křesťané věří, že Bůh inspiroval zvolené jedince k zapsání jejich zkušeností s Bohem samotným, Korán je rozdělen do 114 kapitol.Korán je stěžejním dílem připisovaným zakladateli islámu Mohamedovi, jenž ho nejprve diktoval svým věrným, a teprve po jeho smrti byl korán zapsán do podoby psané knihy. Dle muslimských historiků trvalo zvěstování jednotlivých částí koránu Mohamedovi 23 let – od roku 609 do roku 632 naše letopočtu. Mohamed tvrdil, že korán je slovem Alláhovým, které se mu zjevuje skrze anděla Gabriela. Mohamed nikdy neautorizoval korán jako psanou knihu. Jsou naopak důkazy, že se jeho společníci na počátku rozcházeli v tom, co je součástí koránu a co jsou pouze Mohamedova slova, jež nejsou považována za Alláhovo zjevení. Korán byl kompletně písemně zaznamenán zhruba 19 let po Mohamedově smrti a jeho dnešní podobu schválila komise vytvořená třetím Mohamedovým nástupcem Uthmánem ibn Affánem. Pouze ší’itští muslimové odmítají autoritu této verze koránu a tvrdí, že z ní byly odstraněny pasáže týkající se nástupnictví Mohamedova zetě Alího. Podle ší’itů jimi očekávaný skrytý imám (potomek Alího) zná celou pravdivou verzi koránu a odhalí ji muslimům, až se objeví před koncem světa. Korán je psán zmateně a protichůdně.Třeba. Mohamed něco nejprve povolil, nebo toleroval a později to naopak zakázal. Jako příklad Mohamed popisuje, že nemá být donucování k náboženství, ale někteří muslimští teologové tvrdí, že tento verš byl později zrušen tzv. Veršem meče, jenž naopak vyzývá k násilí proti nemuslimům a těch míst je mnoho.

2 0
možnosti
Foto

Víte, studium Koránu, stejně jako Bible či jakýchkoli jiných zásadních náboženských textů, je obecně "úkol" na celý lidský život. Existuje bezpočet pohledů, náhledů a přístupů a pokud se je někdo bez určité erudice (a možná i s ní) pokusí spojit v relativně krátkém textu, vznikne jen takové panoptikum, které v zásadě neříká nic. Nic ve zlém, to je to, co jsem si tady přečetl. Smím-li vám, máte-li chuť se něčím takovým zabývat, poradit, zkuste si vzít příště jen jedno téma a jeden úhel pohledu.

Jen pro inspiraci: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=637978

1 1
možnosti
Foto

Takže ( teoreticky) :-)... alespoň někdo ví, proč jsem ateista.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik