Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Genocida na Donbase

Než budu pokračovat ve svém seriálu o nenávisti v Africe, „odložím si“ zde jeden článek, protože se denně setkávám s argumenty, že za válkou na Ukrajině stojí nějaká bájná „genocida na Donbase“.

...a to přesto, že ani samotní Rusové už tuto výmluvu primárně nepoužívají (což neznamená, že se k ní zase za čas nevrátí).

Proč je „genocida na Donbase” jen záminkou a ne skutečným důvodem invaze na Ukrajinu?

1. Ve východní části Ukrajiny probíhá od jara roku 2014 ozbrojený konflikt mezi dvěma stranami - regulérní ukrajinskou armádou včetně kontroverzního pluku Avov a proruskými separatisty podporovanými Ruskem. Takovýto konflikt přináší oběti i válečná zvěrstva na obou stranách. Pluk Azov je (byl) do značné míry (nikoliv však většinově) tvořen nacionalistickými extrémisty, proto je kritizován Západem a v USA byla zakázána jeho podpora v protiruském boji (již neplatí). Jeho role je ruskou stranou zveličována a to jak z pohledu jeho velikosti, tak z pohledu spáchaných válečných zločinů (těch prokázaných je minimum - rabování, mučení,...). Proti nim stojí proruští separatisté silně podporovaní Ruskem. Rusko dodalo (zřejmě včetně obsluhy) i protiletadlový systém BUK, kterým bylo sestřeleno malajské civilní letadlo, let MH17. Za takových podmínek se jistě dá očekávat střet s relativně vysokým počtem obětí a to jak mezi vojáky, tak i civilisty. Nicméně vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se dal označit za genocidu a to ani s nadsázkou. Nicméně připusťme, že by ke genocidě rusky mluvicích (to je na Ukrajině kdekdo včetně prezidenta Zelenského, takže nazvěme to raději etnickými Rusy) obyvatel skutečně docházelo. Jaká by byla v takovém případě předpokládaná reakce Ruska? Rusko hraje významnou roli v OSN. Zcela jistě by uplatnilo svůj nemalý vliv, snažilo se situaci na půdě OSN nějak řešit a podalo návrh na rezoluci. Nic takového se ale nestalo...Problém je, že k něčemu takovému by muselo předložit nějaké důkazy a to je pro Rusko vždy obrovský problém. Není těžké uhodnout proč.

2. Jak mnozí jistě vědí, Putin každoročně pořádá tiskovku, na které (vybraní) novináři pokládají (vybrané) otázky (ta, která byla loni zrušena). Na těchto výročních tiskovkách se probírají pro Rusko důležit témata, ale občas se odbočí i k méně významným. Od roku 2015 až do invaze v roce 2022 si Putin na „genocidu na Donbase”ani nevzpomněl. Probírali kdeco od tehdejších symbolických západních sankcí, přes ruské úspěchy po plány do budoucna. Pokud bych měl z těchto konferencí udělat výcuc, byly to nářky nad tím, jak je Západ (zejména USA)zlý a jak moc je pro Rusko důležité zbavit se jeho vlivu...A můžete hádat - o bájné genocidě na Donbase ani slovo. To může znamenat tři věci - buď tam k žádné genocidě nedocházelo nebo docházelo, ale ruská strana o ní nevěděla, anebo docházelo, ruská strana o ní věděla, ale nebyla pro ni nijak zásadně důležitým tématem. Ve všech třech případech pak ale logicky nemohla být důvodem pro tak závažnou věc jakou je zahájení války či speciální vojenské operace, chcete-li.

3. Koncem dubna loňského roku navštívil Moskvu generální tajemník OSN António Guterres. Putin mu přednesl své stanovisko a údajně Guterres podle Lavrovových slov našel pro ruskou stranu pochopení. O genocidě na Donbase opět nepadlo ani slovo. Putin akorát sdělil, že konflikt na Ukrajině má svůj původ v roce 2014, hovor dále pokračoval převážně na téma vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci cizinců. Když se ke slovu dostal Lavrov, ten popisoval příčinu konfliktu na Ukrajině jako důsledek „bezohledné a nekontrolovatelné rozšiřování NATO“. Trochu smutné, že „zapomněl“ na tak závažnou věc, jakou bezesporu je genocida chudáků etnických Rusů, že?

4. Pokud by na Donbase skutečně docházelo ke genocidě a mezinárodní diplomacie nijak nezabrala, bylo by stále možné situaci řešit bez použití síly, pokud by k něčemu takovému byla vůle. Jak by tedy Rusko reagovalo? Kromě možnosti různých sankcí by nejspíše vyzvalo vrcholné představitele Ukrajiny, aby zjednali pořádek, jinak...jinak co?! Jinak se o to Rusko postará samo...Podobně se chovají například zlé Spojené státy, které před válkou deklarují určité podmínky a válka je důsledkem až jejich nesplnění (tím nic neobhajuji, pouze to uvádím jako příklad). Rusko, ač jinak mistr ve vyhrožování, ale nic takového neudělalo...Ba dokonce do posledních chvil tvrdilo, že žádnou invazi nechystá a k žádné invazi není důvod, z čehož vyplývá, že nemělo žádný zájem se jí vyhnout a nedalo ani na naléhání Západu...Jinými slovy zcela bez obalu - Rusko tu válku chtělo! To je prostý fakt.

5. V neposlední řadě zde máme spoustu novinářů, jakým je například zkušený slovenský reportér Tomáš Forró, který měl možnost situaci vidět z obou stran a který se (mimo jiné) na důkazy ohledně genocidy na Donbase přímo zaměřil (a který rozhodně není ideologicky zmanipulovaný a nemluví o Ukrajincích jen v dobrém). Žádné důkazy mu však nikdo nepředložil. Navíc popisuje, že řeči o genocidě byly na východě Ukrajiny jednu dobu populární, pak zcela utichly a znovu se objevily až po zahájení invaze v roce 2022. Zvláštní, že? Jiní reportéři dodávají, že teorii o ukrajinské genocidě věří i mnozí jinak inteligentní a vysokoškolsky vzdělaní etničtí Rusové na Donbase, ačkoli s ní nemají vůbec žádnou osobní zkušenost a všechny informace čerpají z řetězových zpráv a proruských webů. Žádné hromadné hroby, nic...jen materiály šíříci zvěsti, že Ukrajinci zavraždili 14 000 civilistů (což je reálně podle OSN +/- celkový počet obětí ozbrojeného konfliktu a jsou v něm zahrnuty obě strany a to jak vojáci tak civilisté) a dále emotivní „alej andělů“, což je pomník věnovaný skutečným dětským obětem (na obou stranách) konfliktu (počet dětských obětí ruské invaze je dnes velmi pravděpodobně řádově vyšší). Představa, že vám naši dezoláti dodají nějaké reálné důkazy o genocidě na Donbase, je zcela lichá, protože toho zjevně nejsou schopni ani místní etničtí Rusové na Donbase. https://video.aktualne.cz/dvtv/kruta-pravda-o-vojacich-azovu-je-ze-to-byli-vic-zlodeji-nez/r~881d6712b58811eca89f0cc47ab5f122/

 

 

 

Autor: Josef Ulman | neděle 15.1.2023 12:20 | karma článku: 28,58 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Josef Ulman

Záminka a důvod nejsou synonyma

Jaký dojem by na vás udělala žena, která by tvrdila, že byla právě znásilněna tlustým černochem? Možná by vám to přišlo lhostejné, možná by vám jí bylo líto, možná by tato informace ve vás vyvolala vztek...

30.3.2024 v 15:20 | Karma: 34,57 | Přečteno: 2836x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma: 31,51 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma: 23,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma: 23,22 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma: 37,33 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik