Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč mám proruské dezoláty za naprosté pitomce

Rusko není zodpovědné za to, že napadlo Ukrajinu, Rusko ji napadnout muselo. USA totiž chtějí Rusko zničit a Ukrajinu k tomu pouze zneužívají. To ví přece 9 z 10 dezolátů a o tom zbývajícím desátém si povíme později.

Zároveň platí, že Zelenský není prezidentem ukrajinského lidu. Ten byl do své funkce dosazen zlým Západem a je jen pouhou jeho loutkou, která nehájí zájmy Ukrajinců, ale má pomoci s eliminací Ruska. Každého krom proruských dezolátů ihned napadne několik zásadních otázek. Pokud chtěl Západ (nazvěme ho NATO) zničit Rusko, proč tak neučinil již dříve, když bylo Rusko nejvíce zranitelné - tedy během 90. let? Možná odpověď je, že tenkrát byly plány ještě jiné a tendence zničit Rusko přišla až později, kdy se Rusko ekonomicky vzapamatovalo a mohlo by znamenat hrozbu. To ještě dává smysl. Pak přišel rok 2014 a s ním ruská invaze na Krym. Ze strany NATO prakticky bez reakce, proto se Rusové osmělili napadnout celou Ukrajinu v roce 2022. Pokud je ruská verze o hrozbě ze strany NATO pravdivá, je otázkou, proč celých 8 let NATO nedopovalo Ukrajinu zbraněmi a necvičilo ukrajinské vojáky. To si to „překvapení“ šetřilo na rok 2050?! Nic, jdeme dál. Ani po plnohodnotné invazi NATO Ukrajině nejdříve nijak nepomohlo a zpočátku ji nechtělo ani poskytnout zbraně, protože ani nepředpokládalo, že by Ukrajina mohla Rusku klást dlouhodobě odpor. Ukrajina žádala NATO o vyhlášení bezletové zóny, nedočkala se. A to ani částečné nad evakuačními koridory. Od invaze uběhl rok, Zelenský létá z jedné země NATO do druhé a žádá zbraně a podporu. Přístup Západu je však velmi laxní. Do dnešního dne nedostala Ukrajina jediný západní tank, jedinou západní stíhačku, o střelách ATACMS si rovněž může nechat jen zdát a pokud vím, do dnešního dne nedostala ani systém Patriot (v počtu neuvěřitelných dvou baterií), který byl přislíben. Sliby tedy jsou (počty slíbených kusů minimální), činy zatím nikoliv. To po roce války nevypadá na nějakou systemtickou přípravu zničení Ruska, že?

Čili si to shrňme - Rusko zaútočilo na Ukrajinu kvůli hrozbě ze strany NATO. NATO má zcela jedinečnou šanci tento cíl naplnit (sakra, kdy jindy než teď?!), protože Ukrajina vede konflikt za něj a tedy by i odvedla onu špinavou práci, do které se zcela evidentně nejsilnější vojenské alianci světa nechce. A jediné, co Západu nyní stačí, je podporovat Ukrajinu dodávkou zbraní. A ani toto není schopen v dostatečné míře naplňovat, navíc výroba zbraní na samotném Západu jede pořád v mírovém režimu. Z toho logicky vyplývá, že představa „preventivního“ útoku na Ukrajinu z důvodu hrozby ze strany NATO, je lichá. A tato záminka je tedy naprosto stejně smyšlená jako záminka o „genocidě na Donbase“, o které jsem psal svůj první článek.

Zde samozřejmě padá i další představa dezolátů o tom, že Zelenský je jen loutkou Západu, protože kdyby jí skutečně byl, pak by nemusel vyvíjet v podstatě žádnou vlastní invenci, protože cestu ke zbraním by měl umetenou a jen by plnil příkazy svých loutkovodičů. Realita vypadá zcela opačně, Zelenský se velmi aktivně snaží a naráží na odpor či liknavost u těch, jejichž vůli vlastně plní. Navíc...pokud by Zelensky měl být pouhou loutkou, pak by nebyl schopen odolat ve své funkci ve vypjatých situacích jako je tahle a vydržet rok. Vojáci by hromadně dezertovali a on by byl dříve či později sesazen a třeba by ho čekalo nemilé překvapení právě po návratu z některé z jeho proaktivních cest. Nic takového se nestalo, počet demonstrací proti Zelenskému a jeho vládě je roven nule.

Není nic, co by podporovalo proruskou verzi vedení války. Samotné NATO se již před ní stavělo k případnému přijetí Ukrajiny odmítavě (a ne o moc lepší pozici měla Ukrajna ve vztahu k EU, ale teď se bavíme o stránce vojenské, takže EU vynechme). Navíc muselo být Rusku jasné, že svou invazí velmi pravděpodobně podnítí snahu Finska a Švédska vstoupit do NATO a tedy ho posílit. A že státy, které se zdráhaly investovat do modernizace své armády, po tomto kroku přehodnotí svůj postoj.

Zde přichází avizovaná chvíle pro onoho desátého z deseti proruských dezolátů, který říká: „hele, ale já jsem nikdy netvrdil, že Rusko napadlo Ukrajinu proto, že má obavu, že ho chce Západ zničit. Západ chce Rusko válkou pouze oslabit!“. Dobrá...jenže NATO ani USA Ukrajinu ani Rusko nenapadlo a bavíme se o tom narativu, kdy Rusko zaútočilo jako první a ne o tom, co se komu jako vedlejší produkt hodí. Takže...Rusko „muselo“ napadnout Ukrajinu proto, že NATO chtělo Rusko oslabit tou válkou, kterou Rusko nyní vede a kterou samo rozpoutalo a před kterou Západ Rusko dva měsíce předem varoval a zrazoval. No, milí proruští dezoláti...někdo je tady zjevně pořádný pitomec a já to nejsem!

UPDATE (11.2.16:50): Bohužel jsem zjistil, že je nezbytné vysvětlit pojem „dezolát". Podle internetového slovníku je to „protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Nic víc a nic míň. Pokud bych to měl popsat vlastními slovy, pro mě je dezolát jednoduše člověk, který šíří dezinformace (ať už je sám vymýšlí nebo jen sdílí, přeposílá, apod.). Článek se týká proruských dezolátů, čili lidí, kteří šíří proruské dezinformace (což neznamená, že nemůže být dezolát na opačné straně spektra). Čili není to článek o lidech, kteří mají „jiný názor". Pokud má někdo pocit, že se ho to dotýká (což je mi samo o sobě jedno), aniž by šířil dezinformace, tak upřímně řečeno, nechápu důvod, proč se cítí dotčeně, když článek zjevně není o něm...

Autor: Josef Ulman | sobota 11.2.2023 10:45 | karma článku: 45,70 | přečteno: 12310x
  • Další články autora

Josef Ulman

Záminka a důvod nejsou synonyma

Jaký dojem by na vás udělala žena, která by tvrdila, že byla právě znásilněna tlustým černochem? Možná by vám to přišlo lhostejné, možná by vám jí bylo líto, možná by tato informace ve vás vyvolala vztek...

30.3.2024 v 15:20 | Karma: 34,57 | Přečteno: 2835x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma: 31,51 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma: 23,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma: 23,22 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma: 37,33 | Přečteno: 7452x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik